Kültür

SAYISAL SANATLAR MÜZESİ MADRİD

DIGITAL ARTS MUSEUM MADRID The public displaying of contemporary artwork has become challenging in the context of space, and eventually a bigger challenge when digital methods are used. Vast surfaces for video projections, large areas for art installations and free space for the visitors to experience interactive and virtual artwork are preferable, all of these enhance the abstraction of the artistic content. As a consequence of spatial expansion the experience of art has evolved  into a collective activity. The artistic content may be virtual, abstract and isolated, but the tools that transfer  the content to the observing eye will constitute more and more part of the urban fabric and thus our everyday life. In the proposed design the street level and its surrounding firewalls are transformed into an urban envelope:  The borders between the building and the street  are erased; the museum building itself is detached from the ground and the neighbouring buildings; the "firewalls" turn into a projection canvas, the street level is accessible to its full extent as a "plaza". One enters a single holistic space offering  projection screens in all euclidian directions and plenty of spaces for installations. The hovering building is rationalized as a cube, hosting all the necessary components  of the museum; the first three floors reserved for exhibitions topped with an educational floor and a restaurant. The design seeks a spatial answer to the dense urban fabric. The urban space is expanded over the digital "plaza". It offers a niche, where the pedestrians can [...]

SCENIC SAGRES

SCENIC SAGRES A significant feature of the built environment of Sagres is the washed out white wall , be it the parapet enclosing the settlement on the high cliffs of St. Vincent or the defensive wall of the Sagres Fortress. The walls highlight a poetic interplay between the elegantly meandering edge of the natural headlands and the man made landmarks. They are exposed to the sun, the wind and the waves, thus carrying the patina of time. The beautiful landscape is superimposed by the heritage of mankind. Our intention is to break out of the enclosure of walls and extend them into and beyond the cliff edge. The enhanced cohesion between nature and the man made will be used as a medium to introduce the visitors to the age of exploration, at the same time immersing them to the genius loci. Once arrived at the parking area attached to the St. Vincent road the visitors encounter a free standing parapet wall guiding them southward along the pedestrian path to the first look-out point. It is where the natural terrain starts to get a slight inclination towards the atlantic. From here the visitor is directed to the promontory’s most easterly point where one can stand on an overhanging terrace with a panoramic view over the promontories of Sagres including the Beliche Fortress. Having arrived at the edge of the cliffs one proceeds with the final stage of the promenade by descending towards the most southerly point. There the wall wraps into [...]